Handmade Hopes in Groningen

Handmade hopes 1
Afgelopen weekend opende er een bijzondere winkel in de Oosterstraat in Groningen; Handmade Hopes.

De winkel is een nieuw initiatief van Elker, (specialist jeugd- en opvoedhulp en GGZ-hulp Groningen) waarbij de  jongeren o.l.v. het team fantastische producten maken in de werkplaats en vervolgens ook mogen verkopen in het nieuwe winkelpand. Hiermee bieden ze niet alleen een praktische gelegendheid  om gerichte werkervaring op te doen, maar ook bij uitstek een mooie manier om het gevoel van eigenwaarde te ontplooien, waar nou juist zo’n behoefte aan is bij veel jongeren.

Ik werd op de Diezijn Leuk! Markt gevraagd door Kirsten, Creative Director van Handmade Hopes, of ik interesse zou hebben om mijn creaties te leveren aan hun winkel. “Ja, natuurlijk!
Het project sluit voor mij aan op het werk dat ik jarenlang  met deze doelgroep heb gedaan in Birmingham (UK) en vind het dan ook heel mooi dat ik ook na terugkeer in Nederland weer betrokken kan zijn bij een Art & Health project.

HMH dizain

Het fantastische logo is ontworpen door de jeugd van Elker en het strategisch & creatief merkenbureau Dizain.
Mijn volgende project is een van mijn vilten bosberen met het Handmade Hopes logo als tattoo op zijn vacht!

De winkel is hardstikke mooi geworden, met een uitgebreide mix van vintage, meubels en craft items. Ook over de aankleding en inrichting is goed nagedacht… persoonlijk favoriet: spraypaint kanten vloerkleed op beton!

Handmade hopes 2

Ik had gelukkig hulp van Marta toen ik mijn spullen langs kwam brengen, want ik bleek toch heel veel meer werk meegenomen te hebben dan ik dacht en alles moest nog gelabeld worden. Ik was verder wel goed voorbereid, want ik had van alles bij me voor onze ‘tag-taak’; mini-papiersnijder, gaatjestang, label punch… Marta was in elk geval zeer onder indruk van wat ik allemaal uit mijn ‘Mary Poppins’-tas toverde!

Marta van La Pequeña Lo en ik hadden eerst vooraf een coffee-date afgesproken. We hadden afgelopen maand allebei meegedaan aan het €15 spel van de Nederlandse Etsy Community en wat bij elkaars Etsy shop gekocht. Het leek ons daarom wel leuk om deze persoonlijk uit te wisselen, in plaats van naar elkaar op te sturen… we wonen ten slotte zo dicht bij elkaar eigenlijk. Marta was super blij met haar blozende stoere bosbeer en ik ook met mijn slaperige uiltjes! En de koffie was ook heerlijk! Er zijn maar weinig plekken (in het noorden) waar ik tot nu toe een flat white heb weten te bemachtigen. Dus petje af, Doppio Groningen!

Marta Owl Bear

Naderhand heeft Marta mij nog een paar leuke nieuwe winkeltjes laten zien in de binnenstad. Een hiervan was de Eco Pop-up Store in het prachtig historisch pandje van De Groninger Stadskrant aan de Poelestraat. Hier hebben ze de ruimte gecreerd waar de winkel, expositie en activiteiten samen komen.

Allemaal in het teken van leegstand, duurzaamheid en de nieuwe economie. Een plek voor keukentafelgesprekken over de invulling van leegstand èn een plek om je duurzame en lokaal gemaakte cadeaus voor de feestdagen te kopen. Een plek waar kansen, verhalen en successen van leegstand zichtbaar worden.  – Eco Pop-up Store website

Het is een verrassend knusse ruimte met bekende ontwerpers, zoals Skinny LaMinx en VanSan, maar ook lokaal talent zoals fotograaf en illustrator Anja Mulder.

Eco Pop Up Store 2

We hebben hier een hele tijd rondgesnuffeld, boeken doorgebladerd, flyers bekeken en met de twee dames in de winkel gekletst over creatieve initiatieve in Groningen, het Noorden in z’n algemeen en de verschillen met landen zoals Engeland (ik), Spanje (Marta) en Zuid-Afrika (Marian Counihan, mede-eigenaar Eco Pop-up Store).
De binnenstad wordt er in elk geval een stuk aantrekkelijker op door de samenwerking met kunstenaars en ontwerpers. Niet alleen door het terugdringen van leegstand, maar ook door het groeiende verscheidende aanbod aan producten die in kleine (lees; exclusieve) en betaalbare oplage beschikbaar worden voor de consument.

In het nieuwe jaar zoeken zij een nieuwe locatie, waarbij er ook ruimte zal zijn voor activiteiten zoals workshops. Ik duim ervoor dat ik hierbij betrokken kan zijn!

De Eco Pop-up Store is t/m deze zaterdag 20 december 11:00 – 17:00 geopend.

Eco Pop Up Store 3